Παιχνίδια ρόλων

Περιεχόμενα

Τι είναι τα παιχνίδια ρόλων

Τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν μια μορφή αφήγησης μέσω της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας. Πρόκειται, για ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ιστορίες. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες τους βασισμένοι στον σχεδιασμό του χαρακτήρα τους. Επίσης, μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελευθέρα αλλά οι επιλογές τους έχουν άμεσο αντίκτυπό στη συνέχεια της ιστορίας.

Γιατί να επιλέξετε παιχνίδια ρόλων

 

Παιχνίδια ρόλων

 

Πρόκειται για μια τέλεια ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε με τα παιδιά μας, να τα γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και να τα αφήσουμε να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από την ασφάλεια που παρέχει το παιχνίδι στο σπίτι. Επίσης, μας δίνετε η ευκαιρία μέσα από φανταστικά σενάρια, να δουλέψουμε με τα παιδιά μας καταστάσεις, που ίσως να τα δυσκολεύουν όπως η επίσκεψη στον γιατρό, το κομμωτήριο ακόμα και δύσκολες περιπτώσεις όπως η απώλεια ή ένας χωρισμός. Είναι απαραίτητος τύπος παιχνιδιού για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού καθώς μέσα από αυτά μαθαίνουν τον εαυτό τους, να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τόσο τα συναισθήματά τους όσο και τα συναισθήματα των άλλων μέσο της εν συναίσθησης.

Επιγραμματικά θα λέγαμε πως τα παιχνίδια ρόλων:

  • Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες όπως η εν συναίσθηση, η επικοινωνία, η συζήτηση, η στρατηγική σκέψη, η διαπραγμάτευση και άλλα.
  • Μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν διάφορες στρεσογόνες και μη καταστάσεις μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού και του παιχνιδιού.
  • Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας.
  • Είναι διασκεδαστικά και επιτρέπουν στους ενήλικες να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους.
  • Συμβάλουν ακόμη και στη σωματική υγεία του παιδιού. Φανταστείτε να τρέχουν όλη μέρα παίζοντας κλέφτες και αστυνόμους 👮‍♂️ ή προσπαθώντας να σβήσουν μια φωτιά 👩‍🚒.

 

Δεν ξέρετε τι παιχνίδι να επιλέξετε;

🤝Στο Loot4kids θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία επιλεγμένων παιχνιδιών που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το καταλληλότερο παιχνίδι για το παιδί σας με βάση τις δικές του προτιμήσεις αλλά και τις ψυχοπαιδαγωγικές πτυχές που θέλετε να ενισχύσετε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *