Παιδί Ελεύθερο Παιχνίδι Παιδί
Το ελεύθερο παιχνίδι και η σημασία του είναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Το Ελεύθερο παιχνίδι είναι απαραίτητο και ωφέλιμο για την ανάπτυξη των παιδιών και σίγουρα είναι η αγαπημένη δραστηριότητα τους. Θα λέγαμε ότι το ελεύθερο παιχνίδι βοηθά το παιδί να χαλαρώσει, να μάθει τον εαυτό του και τα όρια του ενώ το δομημένο παιχνίδι το βοηθά να καλλιεργηθεί και να αναπτύξει τις δεξιότητες του.

Περιεχόμενα

Ελεύθερο Παιχνίδι

.

Ποια στοιχεία πρέπει να υπάρχουν για να θεωρείτε ένα παιχνίδι Ελεύθερο

 • Αρκετός ελεύθερος χρόνος ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να οργανωθούν και να παίξουν.
 • Τα παιδιά επιλέγουν μόνα τους τι θέλουν να κάνουν, με ποιόν τρόπο και πότε θα σταματήσουν.
 • Δεν υπάρχουν εξωτερικοί στόχοι και απώτερος σκοπός που να έχει οριστεί από κάποιον ενήλικα.
 • Το παιχνίδι εξυπηρετεί τα εσωτερικά κίνητρα των παιδιών.
 • Οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν αλλά πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιού και να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα που αυτό δίνει.

  .

Πως βοηθά το Ελεύθερο παιχνίδι τα παιδιά μας

 1. Λεπτή κινητικότητα: όταν ένα παιδί και ιδιαίτερα τα μικρότερα παίζουν στην άμμο, πλάθουν την πλαστελίνη ή ξαπλώνουν στα χόρτα προσπαθώντας να πιάσουν εκείνο το μικρό χορταράκι δεν παίζουν απλά, εξασκούν αυτά τα μικρά και αξιολάτρευτα δαχτυλάκια τους.
 2. Αδρή κινητικότητα: Τρέχει στη βροχή και χορεύει ή προσπαθεί να μιμηθεί την πέπα το γουρουνάκι και χοροπηδά στις λάσπες, εσείς βλέπετε πλυντήρια, νοσοκομεία αλλά το παιδί απλά χρησιμοποιεί και ενδυναμώνει όλους τους βασικούς μύες αλλά και το ανοσοποιητικό του προφανώς.
 3. Οπτικοκινητικός Συντονισμός: και εκεί που χοροπηδά στις λάσπες περνά ο μπαμπάς, η μαμά, το αδερφάκι ή ένας φίλος, φτιάχνει μια μπάλα από λάσπη και του την πετά… Λασποπόλεμοςςςς, χάος επικρατεί παντού, όλα λερωμένα, αλλά σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε μια μπάλα, να τρέξετε, να αποφύγετε τις εισερχόμενες βολές, να στοχεύσετε το επίδοξο θύμα και να το πετύχετε ενώ κινήστε; όποιος το καταφέρνει σίγουρα έχει καλό οπτικοκινητικό συντονισμό και τον θέλω στην ομάδα μου.
 4. Χωρική ευφυΐα: Τα παιδιά στο παράδειγμα με τον λασποπόλεμο επίσης αναπτύσσουν την απαραίτητη Χωρική Ευφυΐα ώστε να μπορούν να αναπαριστούν εσωτερικά (στη σκέψη τους), τον χώρο και τη θέση τους μέσα σε αυτόν.
 5. Φαντασία και δημιουργικότητα: Δεν πιστεύω ότι έχουμε να πούμε και πολλά, το ελεύθερο παιχνίδι απαιτεί και εξασκεί ακριβώς αυτές τις δεξιότητες. Τα πάντα μπορούν να γίνουν παιχνίδι…

  .

Δεν ξέρετε τι παιχνίδι να επιλέξετε για το παιδί σας;

Φυσικά, δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος, ο τόπος και η υπομονή να παίξουμε και να δημιουργήσουμε έναν μικρό χαμό. Αλλά μη στεναχωριέστε γιατί στο loot4kids έχουμε επιλεγμένα, κατάλληλα, ασφαλή και καθαρά παιχνίδια 😂 για να εξασκήσετε όποια δεξιότητα ή λειτουργία θέλετε. Απλά πατήστε μία από τις  εικόνες ψυχοπαιδαγωγικών πτυχών που βρίσκονται  στην αρχική μας σελίδα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το καταλληλότερο παιχνίδι για το παιδί σας με βάση τις δικές του προτιμήσεις.

.

Ευχαριστούμε την Vitolda Klein για τις υπέροχες φωτογραφίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *