Παιδί και Όρια

Περιεχόμενα

Παιδί και όρια

Όλοι οι γονείς γνωρίζουμε ότι είναι στη φύση των παιδιών να ψάχνουν και να δοκιμάζουν τα όρια τους. Μη σας τρομάζει όμως αυτό, είναι μια εντελώς φυσιολογική διαδικασία της ανάπτυξης που οδηγεί τα παιδιά να γίνουν πιο ανεξάρτητα, να έχουν κριτική σκέψη, να μάθουν να προσαρμόζονται και να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους. Άλλωστε και εμείς ως ενήλικες πολλές φορές αναζητούμε τρόπους να ξεπεράσουμε κάποια όρια. Είτε αυτά έχουν θεσπιστεί στον εργασιακό τομέα είτε στην προσωπική μας ζωή. Οπότε ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακριβώς το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τα παιδιά μας. Αντιθέτως δουλέψτε μαζί τους ώστε να μάθουν να κατανοούν τον λόγο που είναι απαραίτητα τα όρια και μην ζητάτε απλά να τα υπακούν.

Παιδί και Όρια

Φυσικά, μέχρι να το πετύχουν αυτό είναι δική μας ευθύνη να ορίζουμε αυτά τα όρια ώστε πρώτα από όλα να είναι τα παιδιά μας ασφαλή και χαρούμενα. Οφείλουμε όμως να τους μάθουμε πώς να διεκδικούν, με σεβασμό, χωρίς θυμό και με επιχειρήματα. Άλλωστε αυτές είναι βασικές και καίριες δεξιότητες τις οποίες το παιδί θα τις χρειαστεί καθόλη την διάρκεια της ζωής του.

 

Πώς μπορούμε να θέσουμε όρια στα παιδιά

  1. Θέστε οικογενειακούς κανόνες και πρώτα από όλα μείνετε εσείς συνεπής σε αυτούς.
  2. Μιλήστε με ξεκάθαρο τρόπο και πάντα με ευγένεια, εάν το παιδί είναι μικρό πέστε στο ύψος των ματιών του για να του μιλήσετε.
  3. Να είστε πάντα συνεπής στον λόγο σας, τα παιδιά μας παρακολουθούν είκοσι τέσσερίς ώρες το εικοσιτετράωρο, οπότε είμαστε το πιο σημαντικό παράδειγμα τους.
  4. Να έχετε υπομονή και κατανόηση, αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε, ζητήστε από τον/την σύντροφο να σας βοηθήσει. Ένα  από τα μεγαλύτερα όπλα στην φαρέτρα μας είναι η εναλλαγή προσώπων. Όταν νοιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο ζητώντας βοήθεια, πρώτον υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει άμεσα η κατάσταση και κατά δευτέρων παίρνετε και εσείς τον χρόνο που χρειάζεστε ώστε να ηρεμίσετε και να επανέλθετε εάν και εφόσον χρειαστεί.
  5. Δείξτε με τις πράξεις σας αυτό που θέλετε να πείτε. Όπως είπαμε και παραπάνω ότι και να λέμε στα παιδιά μας, δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που βλέπουν εμάς να κάνουμε.
  6. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί αν το επιτρέπει η περίσταση να κάνει λάθος. Έτσι σας δίνετε η ευκαιρία να εξηγήστε ξανά τους κανόνες και γιατί έχουν θεσπιστεί. Άλλωστε ο σοφός λαός λέει ότι η επανάληψη είναι «μήτηρ πάσης μαθήσεως»
  7. Παίξτε με το παιδί σας επιτραπέζια παιχνίδια, έτσι το παιδί μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο πως λειτουργούν οι κανόνες, ενώ ταυτόχρονα αλληλεπιδράτε και δημιουργείτε μνήμες που θα διαρκέσουν στον χρόνο

Δεν ξέρετε τι παιχνίδι να επιλέξετε για το παιδί σας;

🤝Στο Loot4kids θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία επιλεγμένων παιχνιδιών που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το καταλληλότερο παιχνίδι για το παιδί σας με βάση τις δικές του προτιμήσεις αλλά και τις ψυχοπαιδαγωγικές πτυχές που θέλετε να ενισχύσετε.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *