παγκόσμια ημέρα
Η παγκόσμια ημέρα της γης γιορτάζετε κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Η έμπνευση της γιορτής αποδίδεται στον ακτιβιστή John MakKonell ❤️. Ήταν ο πρώτος που έκανε αναφορά για μια παγκόσμια γιορτή το 1969 σε συνέδριο της UNESCO.

Την επόμενη χρονιά στο Σαν Φρανσίσκο έγιναν για πρώτη φορά εορταστικές εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα της γης στις 21 Μαρτίου. Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε παρακάτω είναι ένας φόρος τιμής της Google για τη φετινή παγκόσμια ημέρα της γης και νοιώσαμε ότι έπρεπε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Πώς καθιερώθηκε η παγκόσμια Ημέρα της Γης

Σύμφωνα με το wikipedia η παγκόσμια ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν. Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. “Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε”, δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Εξάλλου, η Ημέρα της Γης είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης και του δικού μας.

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της φύσης τόσο για τη σωματική μας όσο και για την ψυχική μας υγεία. Το ίδιο σημαντικό είναι και για τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τη φύση, η οποία προσφέρει απλόχερα ερεθίσματα για όλες τις αισθήσεις μας, άλλωστε με μόνη δραστηριότητα και τα μόνα παιχνίδια που είχαν τα παιδιά για αιώνες ήταν κατά βάση από την φύση.
Για αυτό πιστεύουμε άλλωστε ότι ακόμη και τα παιχνίδια θα ήταν καλό να κατασκευάζονται από φυσικά υλικά.

παγκόσμια ημέρα

Θέλετε παιχνίδια κατασκευασμένα από φυσικά υλικά και μη τοξικές βαφές;

Όλη η ομάδα του Loot4kids έχει αδυναμία στην φύση και τα φυσικά υλικά είτε θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για κατασκευές και αισθητηριακό παιχνίδι με τα παιδιά μας, είτε φτιάχνουμε διακοσμητικά για τι σπίτι. Για όλους τους παραπάνω λόγους επιλέξαμε να έχουμε μια ολόκληρη κατηγορία αφιερωμένη στα ξύλινα παιχνίδια. Διαλέξτε ανάμεσα σε υπέροχους κωδικούς αυτόν που ταιριάζει σε εσάς. 

Δεν ξέρετε τι παιχνίδι να επιλέξετε;

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το καταλληλότερο παιχνίδι για το παιδί σας με βάση τις δικές του προτιμήσεις αλλά και τις ψυχοπαιδαγωγικές πτυχές που θέλετε να ενισχύσετε.

Ευχαριστούμε πολύ την Vitolda Klein για την υπέροχη φωτογραφία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *