Λογοθεραπείας

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Περιεχόμενα

[/vc_column_text][vc_column_text]

Γνωρίζοντας την αρθρογράφο

[/vc_column_text][vc_column_text]Ονομάζομαι Παπαδοπούλου Μαρία και είμαι λογοθεραπεύτρια. Σπούδασα στο τμήμα Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του Τεχνολογικού Επαγγελματικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) της Ηπείρου.

Ζω και εργάζομαι από το 2012 ως λογοθεραπεύτρια στη Θεσσαλονίκη. Έχω συνεργαστεί με πολλά ιδιωτικά θεραπευτήρια και έχω εργαστεί εθελοντικά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Αξιολογώ την επικοινωνία, το λόγο, την ομιλία, την άρθρωση και τη φωνολογία κι αναπτύσσω εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας για τα παιδιά και τους ενήλικες με τους οποίους δουλεύω.[/vc_column_text][vc_single_image image=”39586″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Πως είναι να είσαι ειδικός θεραπευτής;

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ένας ειδικός θεραπευτής δεν βλέπει την εργασία του σαν ”δουλειά”. Όλη μας η καθημερινότητα περιστρέφεται γύρω από συνεχείς αναστοχασμούς που αφορούν κάποιο συγκεκριμένο παιδί, μια καινούργια ιδέα για κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, ένα νέο παιχνίδι που μόλις πέρασε από μπροστά μας στον υπολογιστή.

Χρειάζεται διαρκή επαγρύπνηση, συνεχείς επιμορφώσεις, ενσυναίσθηση και πολλή αγάπη για το παιδί. Από την άλλη πλευρά, η προσέγγιση, τα εργαλεία, το υλικό και οι τεχνικές μας θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την εποχή και τα εξατομικευμένα ενδιαφέροντα των παιδιών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”39590″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Μίλησέ μας για το παιχνίδι και το ρόλο του στη θεραπευτική διαδικασία της Λογοθεραπείας.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Το παιχνίδι είναι τρόπος έκφρασης, μέσο αλληλεπίδρασης και ένα εργαλείο για να προσεγγίσεις, να απελευθερώσεις και να διδάξεις ένα παιδί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παιχνιδιού.

Το παιδί μπορεί να παίζει μόνο, με την οικογένειά του, τους φίλους ή με κάποιον δάσκαλο η θεραπευτή. Παρατηρώντας το παιχνίδι ενός παιδιού μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα για τα συναισθήματα, τις εικόνες, τα βιώματα, την αυτοεικόνα καθώς και το λόγο και την επικοινωνία του.

Άλλωστε στα παιδιά μικρότερων ηλικιών, η διαδικασία αξιολόγησης λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με παιχνίδι! Αν μιλήσουμε τώρα για θεραπεία, αρκεί να λεχθεί πως, για να προσπαθήσει κάποιος να ‘‘δουλέψει’’ με ένα παιδί, θα πρέπει πρώτα να μιλά τη γλώσσα του . Η γλώσσα των παιδιών είναι φυσικά το παιχνίδι.

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί κατακτά τους στόχους με μεγαλύτερη ευκολία, αυτοματοποιεί πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά όσα έχει μάθει, γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, εκφράζεται, δημιουργεί εικόνες, φτιάχνει ιστορίες, δραματοποιεί καταστάσεις και μαθαίνει να ακολουθεί κανόνες και οδηγίες.

Σε σεμινάριο που παρακολούθησα πρόσφατα κάποιος θεραπευτής παρουσίαζε κάποιες τεχνικές και μεθόδους για την αντιμετώπιση μιας διαταραχής, και θυμάμαι να λέει χαρακτηριστικά πως ακόμα και το να διαβάσει ένα παιδί τις οδηγίες ενός παιχνιδιού και να είναι σε θέση να τις εξηγήσει σε ένα φίλο του είναι μεγάλος στόχος!

Για το λόγο αυτό οι θεραπευτικοί μας χώροι είναι γεμάτοι παιχνίδια, εξατομικευμένα και μη, έτοιμα να συνδράμουν στη διαδικασία αξιολόγησης και θεραπείας κάθε παιδιού!

H Loot4kids θεωρώ πως έκανε την καθημερινότητα των ειδικών θεραπευτών αλλά και των γονέων πιο εύκολη. Ουσιαστικά, μας προσφέρει επιλεγμένα παιχνίδια με βάση τον τομέα που θέλουμε να δουλέψουμε![/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Με τι κριτήρια επιλέγετε τα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται στις συνεδρίες σας;

[/vc_column_text][vc_column_text]Στα κέντρα Λογοθεραπείας αξιολογώ το κάθε παιχνίδι προσεκτικά.

Πρώτα από όλα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετεί πολλούς θεραπευτικούς στόχους ταυτόχρονα ή να μπορεί να λειτουργεί σαν αποφόρτιση για το παιδί. Κάθε παιχνίδι, αν το σκεφτείς καλά, έχει κάτι να προσφέρει!

Επιλέγω ένα παιχνίδι ανάλογα με την ηλικία και την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού θα έλεγα αρχικά. Στη συνέχεια, καθώς παίζεις με το παιδί, το παρατηρείς, το γνωρίζεις , βλέπεις τον τρόπο που κατακτά τις νέες δεξιότητες, αναγνωρίζεις την εξέλιξη αλλά και που δυσκολεύεται.
Το ίδιο το παιδί στη συνέχεια, με τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις αλλά και τις ανάγκες του σε καθοδηγεί προκειμένου να επιλέξεις την κατάλληλη δραστηριότητα και το κατάλληλο παιχνίδι.

Με ενδιαφέρει το παιχνίδι να καλλιεργεί τη φαντασία, την συναισθηματική έκφραση και την ενσυναίσθηση, να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να το βοηθά στην οργάνωσή του.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι το παιχνίδι να είναι ασφαλές για την ηλικία του κάθε παιδιού και να προάγει την ομαδικότητα.

H γνωριμία μου με την Loot4kids έγινε όταν έψαχνα κάποια παιχνίδια και ‘‘έπεσα πάνω’’ στην ιδιαίτερη ταξινόμηση που έχουν κάνει σχετικά με το πως εξυπηρετεί, την ανάπτυξη του παιδιού, το κάθε παιχνίδι. Βρήκα πολύ βοηθητική αυτή την διαφορετική και πρωτότυπη προσέγγιση καθώς μπορεί ο καθένας να βρει με ευκολία το παιχνίδι που ταιριάζει στο δικό του παιδί είτε είναι ειδικός Θεραπευτής είτε ο γονέας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”39591″ img_size=”large” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://www.loot4kids.gr/psixopedagogikes-ptixes/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Που θα βρείτε την Μαρία Παπαδοπούλου

[/vc_column_text][vc_column_text]Αυτήν την περίοδο πραγματοποιώ κατ ΄ οίκον συνεδρίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνεργάζομαι με το Κέντρο λογοθεραπείας Καλαμαριάς «Επικοινωνία».

Παρακολουθήστε το Blog του Loot4kids για τα επόμενα ενδιαφέροντα άρθρα, σχετικά με το παιχνίδι και την ανάπτυξη των παιδιών!!!

Είμαι στη διάθεσή σας προκειμένου να σας βοηθήσω να επιλέξετε το κατάλληλο παιχνίδι που ταιριάζει στο δικό σας παιδί και στις ανάγκες του.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο papamary.logo@gmail.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το παιχνίδι διαβάστε το παρακάτω άρθρο της ομάδας του Loot4kdis: Ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού[/vc_column_text][vc_column_text]Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα Pexels για την παραχώρηση των φωτογραφιών[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.