Εργοθεραπεία

Γνωρίζοντας την αρθρογράφο

Ονομάζομαι Βανέσσα Καλλιάγρα και βρίσκομαι στον χώρο της εργοθεραπείας και της ειδικής αγωγής από το 2009.

Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα σας για αυτή την ξεχωριστή δουλειά που έχετε κάνει. Δίνετε την ευκαιρία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές, να βρούνε, εύκολα και άμεσα ποιοτικά και έξυπνα παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.

Εργοθεραπεία

Πώς βοηθά ένα παιδί η Εργοθεραπεία;

Ο ρόλος του παιδιού στη ζωή είναι να παίζει και να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά. Οι παιδοθεραπευτές αξιολογούν τις τρέχουσες δεξιότητες ενός παιδιού που σχετίζονται με το παιχνίδι, τη σχολική απόδοση και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια τις συγκρίνουν με αυτό που είναι αναπτυξιακά κατάλληλο για την ηλικιακή ομάδα που βρίσκονται. Η εργοθεραπεία, και με τη βοήθεια, ποιοτικών και έξυπνων παιχνιδιών βοηθά τα παιδιά να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες.

Δραστηριότητες που τα παιδιά μπορεί να θεωρούν προκλητικές αντιμετωπίζοντας αισθητηριακά, κοινωνικά, συμπεριφορικά, κινητικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Στα παιδιά δεν τους αρέσει απλά να κάθονται στην εργοθεραπεία. Γι’ αυτό ως εργοθεραπεύτρια προσπαθώ να κάνω θεραπευτικές συνεδρίες που θα τις αισθάνονται τα παιδιά σαν παιχνίδι.

Συμμετέχοντας σε δραστηριότητες παρακίνησης όπως επιτραπέζια παιχνίδια, χειροτεχνίες και κατασκευή διαδρομών με εμπόδια, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες διασκεδάζοντας! Θυμηθείτε, στην Εργοθεραπεία οι επιλογές όπως και η διάρκεια της θεραπείας θα ποικίλλουν για κάθε παιδί.

εργοθεραπεία

Θα ήθελες να μας εξηγήσεις τι εννοείς ”ποιοτικά και έξυπνα” παιχνίδια; Ποια η διαφορά με τα υπόλοιπα παιχνίδια του εμπορίου;

Πολλοί, και συνήθως οι γονείς, θεωρούν πως τα παιχνίδια είναι απλά παιχνίδια και είναι αναλώσιμα. Προτιμούν να αγοράζουν πολλά και φθηνά για τα παιδιά τους και ας καταστραφούν, παρά να επενδύσουν σε λίγα καλύτερης κατασκευής και εκπαιδευτικά.

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης σχετικά με την εκπαιδευτική αξία των παιχνιδιών. Αυτό είναι ουσιαστικά το πρόβλημα που αναγνώρισε η Loot4kids και κατηγοριοποίησε τα παιχνίδια ανάλογα με την εκπαιδευτική τους αξία κάνοντας αυτήν τη γνώση προσβάσιμη σε όλους.

Οι εκπαιδευτικοί και οι θεραπευτές συνήθως ψάχνουν παιχνίδια χρόνιας χρήσης και ασφαλή για τα παιδιά, από θέμα  υλικού και κατασκευής. Αυτά συνήθως είναι τα ξύλινα, τα χάρτινα και τα υφασμάτινα παιχνίδια.

Στο εξωτερικό και οι γονείς επιλέγουν εδώ και χρόνια αντίστοιχα παιχνίδια. Στη χώρα μας όμως, οι γονείς, ακόμη δε γνωρίζουν πως πέρα από τον εκπαιδευτικό στόχο που έχει κάθε παιχνίδι, χτίζεται μέσα από αυτά και το γούστο των παιδιών.

Εργοθεραπεία

Γιατί κάποιος να αγοράσει ένα ξύλινο παιχνίδι ενώ μπορεί ένα πλαστικό να είναι πιο οικονομικό και να έχει τον ίδιο εκπαιδευτικό στόχο;

Καταρχήν,  τα ξύλινα παιχνίδια είναι πιο όμορφα.

Το να  έχεις ένα ξύλινο παιχνίδι ακόμα και στο σαλόνι του σπιτιού σου, δίνει την εικόνα ενός τακτοποιημένου καλαίσθητου σπιτιού. Αλλά δε θα μείνω σε αυτό. Υπάρχουν και αντίστοιχα όμορφα πλαστικά παιχνίδια. Τα ξύλινα παιχνίδια είναι σίγουρα πιο ελκυστικά και η φυσική τους αίσθηση διεγείρει τον εγκέφαλο των παιδιών προκαλώντας τα να τα εξερευνήσουν.

Επίσης, φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στη φύση, που είναι και το φυσικό περιβάλλον μας, παρόλο που έχουμε απομακρυνθεί από αυτήν λόγο του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Είναι σίγουρα πιο ανθεκτικά και ασφαλή, δεν είναι εύθραυστο το υλικό τους και συνήθως βάφονται με μη τοξικά χρώματα, με βάση το νερό. Τέλος, είναι οικολογικά καθώς ανακυκλώνονται και είναι πλήρης βιοδιασπώμενα.

Εργοθεραπεία

Όσον αφορά το αντικείμενο σου,  θα ήθελες να προτείνεις σε γονείς και θεραπευτές ορισμένα παιχνίδια που θα τους ήταν χρήσιμα και θα μπορούσαν να βρουν στο κατάστημα μας;

Υπάρχουν πάρα πολλά και ποτέ ένα παιχνίδι δεν το χρησιμοποιεί κάποιος με έναν μόνο στόχο. Αν βάλουμε τη φαντασία μας ακόμα και οι βασικές οδηγίες μπορεί να μη χρειάζονται. Είναι δύσκολο να διαλέξω…. Για να δούμε.

Το Tactilo Loto, τα παιχνίδια ζωγραφικής με άμμο της Djeco, ακόμη και το σετ παιχνιδιού πετανκ της Lilliputiens ενισχύουν την αισθητική διέγερση των παιδιών τόσο της αφής όσο και της οπτικής.

Το Μagnetic Τown set είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που βοηθάει στον όπτικοκινητικο συντονισμό, κατάλληλο και για παιδιά που βρίσκονται σε προ γραφικό στάδιο.

Για ένα παιδί που του είναι δύσκολο να περιμένει την σειρά του και να συγκεντρωθεί, θα πρότεινα και το Block Tower ή το Balancing Animal with Sticks.

Το run run Africa,  το Τοτέμ, οι ξύλινες χάντρες και το Djeco κάρφωμα με σφυρί είναι παιχνίδια που βοηθάνε  στη λεπτή κινητικότητα και στην διαμόρφωση μιας πιο ώριμης λαβής.

Σίγουρα αν θέλουμε ένα παιδί να αποκτήσει σταθερότητα και ισορροπία το κουνιστό κοάλα θα ήταν ιδανική επιλογή.

Τέλος υπάρχουν πολλά παιχνίδια μίμησης και ρόλων που είναι και τα αγαπημένα των παιδιών και χρήσιμα για την ανάπτυξη τους.

Θα μπορούσες να μας πεις που μπορεί να σε βρει κάποιος αυτό το διάστημα αν σε χρειαστεί;

Αυτό το διάστημα, μετά τον ερχομό της μικρής μου κόρης, πραγματοποιώ λίγες θεραπείες κατ´οίκον.

Βέβαια, αν κάποιος χρειαστεί τη βοήθεια μου, είτε μόνη μου είτε με τη βοήθεια κάποιου συναδέλφου θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε. Μπορείτε να μας βρείτε στο v.kalliagra@gmail.com.

Θα είμαστε  κοντά σας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο μας:
Το παιχνίδι μέσα από την ματιά της Λογοθεραπείας

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα Pexels για την παραχώρηση των φωτογραφιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *