Σε αυτό το άρθρο η Βανέσσα Καλλιάγρα, εργοθεραπεύτρια – ειδική παιδαγωγός, θα μας  εξηγήσει με απλά λόγια  πόσο σημαντική είναι η λεπτή κινητικότητα και πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν ένα παιδί έχει δυσκολίες με μια ματιά.

Η Λεπτή Κινητικότητα και η χρησιμότητα της στην καθημερινότητα

Η Λεπτή Κινητικότητα είναι απαραίτητη για την εκτέλεση καθημερινών δεξιοτήτων, καθώς και για τις ακαδημαϊκές δεξιότητες του παιδιού. Χωρίς τη δυνατότητα ολοκλήρωσης αυτών των καθημερινών εργασιών, η αυτοεκτίμηση ενός παιδιού μπορεί να είναι χαμηλή, η ακαδημαϊκή του επίδοση μπορεί να υστερεί έναντι των άλλων παιδιών και οι επιλογές παιχνιδιού του να είναι πολύ περιορισμένες.

Δεν είναι επίσης σε θέση να αναπτύξει την κατάλληλη ανεξαρτησία στις δεξιότητες καθημερινής ζωής (όπως να ντύνεται και να τρέφεται), κάτι που με τη σειρά του έχει κοινωνικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικογένεια αλλά και στις σχέσεις με τους συνομηλίκους του.

Χαρακτηριστικά παιδιών με μη ανεπτυγμένη Λεπτή Κινητικότητα

Από τα πιο απλά αλλά συνηθισμένα χαρακτηριστικά των παιδιών με δυσκολίες στην  λεπτή κινητικότητα είναι τα παρακάτω:

  • Η αποφυγή ή/και η αδιαφορία για τις δεξιότητες με τα δάχτυλα.
  • Η προτίμηση σωματικής δραστηριότητας (και πάλι για αποφυγή καθιστικών εργασιών).
  • Το ενδιαφέρον για «παθητικές» δραστηριότητες όπως η πληροφορική (π.χ. παρακολούθηση τηλεόρασης ή tablet που δεν απαιτούν λεπτές κινητικές δεξιότητες).
  • Η αδιαφορία για τις δεξιότητες με το μολύβι ή το ψαλίδι.
  • Το να ζητάνε από κάποιον άλλον να πραγματοποιήσει μια δραστηριότητα που χρειάζεται λεπτές δεξιότητες.
  • Το να μην επιμένουν μπροστά σε μια πρόκληση (π.χ. ζητώντας από τους γονείς να διορθώσουν ένα πρόβλημα χωρίς να προσπαθούν να το διορθώσουν από μόνα τους).
  • Το να ζητάνε βοήθεια ή να περιμένουν από τους γονείς να τα ντύσουν ή να τους πλύνουν τα δόντια αντί να προσπαθούν μόνα τους.
  • Το να αρνούνται να χρησιμοποιήσουν πχ μια γραφίδα για το tablet.

Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε σε δραστηριότητες και ασκησούλες που μπορούν να κάνουν οι γονείς στο σπίτι με ή χωρίς την βοήθεια κάποιου θεραπευτή.

Πού μπορείτε να βρείτε τη Βανέσσα Καλλιάγρα

Αν κάποιος χρειαστεί τη βοήθεια μου, είτε μόνη μου είτε με τη βοήθεια κάποιου συναδέλφου θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε. Μπορείτε να μας βρείτε στο v.kalliagra@gmail.com ή στο 6978568723.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο μας:

Ο ρόλος του παιχνιδιού στην εργοθεραπεία.

Loot4kids

Πώς βοηθά η Loot4kids γονείς και ειδικούς θεραπευτές

Πολλοί, και συνήθως οι γονείς, θεωρούν πως τα παιχνίδια είναι απλά παιχνίδια και είναι αναλώσιμα. Προτιμούν να αγοράζουν πολλά και φθηνά για τα παιδιά τους και ας καταστραφούν, παρά να επενδύσουν σε λίγα καλύτερης κατασκευής που είναι ταυτόχρονα μελετημένα για το παιδί και εκπαιδευτικά.

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης σχετικά με την εκπαιδευτική αξία των παιχνιδιών. Αυτό είναι ουσιαστικά το πρόβλημα που αναγνώρισε η Loot4kids και κατηγοριοποίησε τα παιχνίδια ανάλογα με την εκπαιδευτική τους αξία κάνοντας αυτήν τη γνώση προσβάσιμη σε όλους.

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα Pexels για την παραχώρηση των φωτογραφιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *