Κάποια παιδιά είναι από την φύση τους πιο ανταγωνιστικά από τα υπόλοιπα και δυσκολεύονται πολύ στην διαχείριση της ήττας. Σχεδόν όλα τα παιδιά περνούν από αυτό το στάδιο κατά την ανάπτυξη τους και είναι κάτι φυσιολογικό που σε λογικά πλαίσια δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν αρχίζουν ανακαλύπτουν τον εαυτό τους αλλά και το τι πιστεύουν οι άλλοι για αυτά. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το να κερδίζουν στα αθλήματα, να έχουν καλούς βαθμούς ή κερδίζοντας σε ένα παιχνίδι είναι ένας τρόπος να κερδίσουν την προσοχή μας και αυτό είναι κάτι που αναζητά κάθε παιδί.
Φυσικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε στιγμές έντονου στρες (δεν είναι εύκολο να πρέπει να είσαι ο καλύτερος σε όλα).

διαχείριση της ήττας

Πως θα καταλάβουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε στην διαχείριση της ήττας;

Μερικά σημάδια που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση της ήττας και ότι πρέπει να δράσουμε εφόσον υπάρχουν είναι:

  • Θέλει να κερδίζει πάντα σε όλους τους τομείς.
  • Αντιδράει έντονα σε μια ήττα.
  • Φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα.
  • Αποφεύγει να παίζει παιχνίδια που μπορεί να το οδηγήσουν σε ήττα.
  • Δεν διασκεδάζει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και έχει σημάδια στρες.

Δουλεύοντας την σωστή διαχείριση της ήττας.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται την απογοήτευση τους και τα έντονα συναισθήματα που προκύπτουν όταν χάνουν με την βοήθεια μας.
Τα παιδιά μας παρατηρούν πάντα… Δείξτε στο παιδί πως είναι ένας αποδεκτός τρόπος διαχείρισης της ήττας.
Δώστε έμφαση στο ταξίδι και όχι στον προορισμό.
Αναδείξτε το πόσο διασκεδάσατε, ότι περάσατε χρόνο μαζί ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Πριν από οποιοδήποτε ανταγωνιστικό παιχνίδι ή δραστηριότητα οι αποδεκτές συμπεριφορές, οι στόχοι αλλά και οι κανόνες που διέπουν το παιχνίδι να είναι κατανοητοί και ξεκάθαροι.
Έτσι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την σκέψη του παιδιού από το ”είμαι καλός μόνο όταν κερδίζω” στο ”περνάω καλά, μαθαίνω κάτι, περνάω χρόνο με την οικογένεια”

Φυσικά το παιδί μπορεί να χαρεί και να πανηγυρίσει την νίκη του, απλά εμείς θα είμαστε εκεί να χαρούμε μαζί του και να του υπενθυμίσουμε όλες τις σωστές κινήσεις που έκανε, την σκληρή δουλεία, την επιμονή του, αλλά και στην γνώση που απόκτησε από παλιές ήττες. Αυτό θα βοηθήσει την αυτοπεποίθηση του, θα του μάθει ότι με επιμονή και υπομονή μπορεί να τα καταφέρει αλλά και ότι μια ήττα είναι κάτι το αποδεκτό. Με αυτόν τον τρόπο σκέψης θα βοηθηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του τόσο στην διαχείριση της ήττας όσο και στην διαχείριση του στρες.

διαχείριση της ήττας

Ποια παιχνίδια μπορούν να μας βοηθήσουν στην διαχείριση της ήττας

Τα καταλληλότερα παιχνίδια ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας είναι τα επιτραπέζια, τα παζλ και οι κατασκευές.

Στα επιτραπέζια υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να παιχτεί το παιχνίδι. Αυτό βοηθά το παιδί να μάθει να λειτουργεί με κανόνες, να έχει κριτική σκέψη, να προβλέπει τις κινήσεις των άλλων παικτών, να κάνει σωστή διαχείριση της ήττας και ανάλογα φυσικά το επιτραπέζιο μπορούμε να αναπτύξουμε ταυτόχρονα και άλλες δεξιότητες του παιδιού. Εάν το παιδί είναι πολύ ανταγωνιστικό και αντιδρά με μη αποδεκτό τρόπο στις ήττες μπορείτε να ξεκινήσετε παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια όπου οι παίκτες έχουν κοινό στόχο. Έτσι θα αγαπήσει τα επιτραπέζια και σιγά σιγά θα προχωράτε και σε άλλους τύπους παιχνιδιών.

Με τα παζλ και τις κατασκευές το παιδί μαθαίνει να προσηλώνετε στον στόχο του, να έχει υπομονή, αλλά να παραμένει και πιστό στον στόχο του προκειμένου να ολοκληρώσει την εκάστοτε δραστηριότητα. Επίσης, με την ολοκλήρωση του παζλ ή της κατασκευής θα αναπτύξει και την αυτοπεποίθηση του μέσο της ολοκλήρωσης του στόχου. Ανάλογα την επιλογή μας μπορούμε και εδώ να αναπτύξουμε και άλλες δεξιότητες όπως η χωρική ευφυΐα, η λεπτή κινητικότητα, η φαντασία η δημιουργικότητα και άλλα.

Δεν ξέρετε τι παιχνίδι να επιλέξετε;

🤝ΣτοLoot4kidsθα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία επιλεγμένων παιχνιδιών που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το καταλληλότερο παιχνίδι για το παιδί σας με βάση τις δικές του προτιμήσεις αλλά και τις ψυχοπαιδαγωγικές πτυχές που θέλετε να ενισχύσετε.

Ευχαριστούμε τον Mohamed Adbelghaffar για τις υπέροχες φωτογραφίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *